ponedeljek, 29. september 2014

Praktična vrečka iz blaga


 

Preda časom sem za svojega najmanjšega škrata šivala vrečke za umazano perilo. (Že v prvem tednu vrtca so se odlično obnesle, saj smo mokre majčke nosili domov vsak dan.)  Tokrat sem izdelovala vrečko za sodelavko.

Videla je namreč Gregove vrečke in prosila, če jo naredim še za njeno hčerko, saj so v trgovinah menda vse plastificirane. In ko sem bila ravno pri tem, sem zadevo še dokumentirala, saj je izdelava res preprosta, izvedba pa bi bila možna, tudi brez stroja - čeprav z več potrpljenja.

 Material:
  • 2x kos blaga v36 x š30, priporočam bombaž
  • Kos blaga za aplikacije
  • Dvostranski centilin, da bo življenje lažje
  • 1m vrvice

1. Urežem blago
Tole je res preprosto. Jaz rada uporabim dva različna kosa blaga, seveda oba enake sestave. Možno je uporabiti tudi enako blago, v tem primeru je lahko tudi en (dvojen) kos blaga in en šiv manj. Jaz razlikam dve poli, ju položim enega na drugega, spnem skupaj in na zgornjega izrišem obliko. Nato ju skupaj odrežem.


2. Aplikacije
Pri vrečkah je stvar razmeroma preprosta. V photoshopu napišem črke v ustrezni velikosti in jih sprintam zrcalno. Po potrebi izberem še kako ustrezno silhueto. Tokrat sem delala z blagom, ki je imel simpatičen potisk, zato sem vzela enega od natiskanih motivov.


 
Nato na 'papirnato' stran dvostranskega centilina prerišem potrebne črke (zato zrcalni print) in odrezani kos nalikam na napačno stran blaga za aplikacije. Nato črke odrežem, kot so narisane. Odlepim papir, jih ustrezno razporedim na eno stranico za vrečko (na pravo stran) in nalikam. Hvala bogu je s tem likanje zaključeno.


 
Začne se šivanje aplikacij. V teoriji bi morala uporabiti cik-cak šiv, a se mi ne ljubi komplicirati na teh mini črkah, zato uporabim kar ravnega in riskiram, da se v pranju malce strenajo. Pri večjih motivih, kot tokrat, se vseeno pozabavam s cik-cakom.

Nauk projekta: Črke za aplikacije tiskaj zrcalno. Če pozabiš, pa imej v mislih, da so nekatere že 'po naravi' zrcalne.


3. Sestavljanje
Sledi samo še finiš. 2,5 cm pod rob sprednje stranice (z aplikacijo), našijem gumbnici. Hvala bogu za avtomatizirane šivalne stroje! V mojega vtaknem samo pravo nogo in vanjo mini gumbek, ki je malce večji od premera vrvice, ki jo imam namen uporabiti. Gumbnice naredi kar sam.


 
Potem z opletilnikom ekspresno pošijem 3 stranice in jih zazankam. Ostane le še rob za vstavljanje vrvice. Rob pribuckam zapognjen navznoter in prešijem s trojnim šivom, da bo dobro držal, ker cikc-caku ne zaupam najbolj.


 
Nazadnje vstavim še vrvico - čisto staromodno - z 'ziherco'.

Ker sem samouk in bolj štorasta, mi vse skupaj vzame okoli 3 ure. Nekdo bolj spreten bi bil gotovo fertik v dveh urah. Najtežje so presnete aplikacij.