torek, 17. marec 2015

Španski bezeg



Včeraj sva kupila španski bezeg – kar v Hoferju, kamor sva sicer prišla po čokolado. Jaz sicer nisem za rože, a ta je simbol sveta, ki ga ja ustvaril moj najljubši pisatelj. Po tem, ko je prejšnji teden umrl in ker je ravno sezona sajenja, sem se odločila, da naj bo to ena redkih rož, ki jo bom posadila.

Vir slike: Lilac Hill Nursery

Latinsko Syringa vulgaris, po slovensko pa majnica ali navadna lipovka, je v bistvu grm, ki menda zraste tudi do 4,5m in je značilen po socvetnih grozdih, ki lepo dišijo. Upam, da cveti do 25. maja (Glorious Revolution), pa čeprav šele po dveh ali trena letih, kolikor nad bi potrebovala nova sadika da zacveti.
Sedaj je treba zanj odkriti primerno mesto na parceli. Menda ima rad sonce in takorekoč vsaka tla, le preveč kisla ne smejo biti. Če ga damo nekam ob skalnjak, na sonce, bo verjetno srečen. O negi sem našla še sledeče:
»Španski bezeg cveti na poganjkih prejšnjega leta, zato ga obrezujemo takoj po cvetenju. Odcvetele cvetove odrežemo do prve stranske veje, ki bo naslednje leto cvetela. Pri tem bodite res natančni, kajti če odrežete prenizko, rastlina ne bo cvetela. Z obrezovanjem ohranjamo grm strnjen in preprečimo, da bi s spodnje strani ogolel. Izrezujemo pregoste veje, veje, ki se križajo ali pri starejših rastlinah tiste, ki so odmrle. Odstranjujemo koreninske poganjke.«

Za naslednji konec tedna je sicer napovedan dež, tako da bo s sajenjem potrebno še nekoliko počakati, razen, če nama uspe kak dan po službi pičiti na sajenje. O slednjem sem sicer našla še tole, pa naj služi kot opomnik, da do sajenja ne bom pozabila:
»Koreninsko grudo pritlikavega španskega bezga namočite v mlačni vodi čez noč. Pripravite ustrezno vdolbino v zrahljani, hranljivi zemlji. Kvaliteto zemlje na vrtu izboljšajte tako, da primešate nekaj komposta in zrnje kravjega gnoja. Koreninsko grudo posadite na ustrezno globino. Vrh koreninske grude naj bo malo pod površino zemlje. Vdolbino zapolnite in dobro potlačite. Takoj zalijte.«

Ker pišejo tudi, da zadeva ne mara suhe zemlje, mislim, da bo treba poskrbeti pred poletjem tudi za spodobno zastirko, ki bo pomagala, da poletna suša, vročina in veter ne bodo odnesli prav vse vlage iz zemlje.

Ni komentarjev:

Objavite komentar